Pri pouku likovne umetnosti smo v sodelovanju s šolsko knjižnico pripravili likovno nalogo, kjer smo povezali likovno umetnost Avgusta Črnigoja in poezijo Srečka Kosovela.

Grafika Avgusta Črnigoja in poezija Srečka Kosovela sta si bili v številnih pogledih sorodni, saj sta odsevali družbeno in politično klimo tistega časa ter se dotikali eksistencialnih vprašanj.

Črnigojeva grafika je pogosto vključevala elemente konstruktivizma z jasno določenimi geometričnimi oblikami in močno strukturo. Kosovelova poezija pa je bila zaznamovana z ekspresionizmom in konstruktivizmom, prebijala se je skozi meje konvencionalnega in razkrivala notranji kaos ter napetost človeškega doživljanja.

Učenci 9. razredov so z združevanjem elementov različnih umetniških praks izkazali domišljijo in spretnost pri preoblikovanju grafike Avgusta Črnigoja v novo likovno izkušnjo. Razgradili so Črnigojev Portret Srečka Kosovela na temeljne oblike ter ga na inovativen način sestavili v izvirna likovna dela. V preoblikovane grafike so spretno vključili izseke pesmi Srečka Kosovela, kar je njihovim stvaritvam prineslo novo dimenzijo in globino. V konstrukciji likovnih del so po principu dodajanja in sestavljanja delcev iz pesmi Srečka Kosovela ustvarili likovna dela, ki opazovalca ponovno spodbudijo k razmisleku.

Učenci 8. razredov so pri pouku likovnega snovanja 2 ustvarjali konstrukte iz kartona in z trodimenzionalnimi reliefi obogatili razstavo.

Mateja Melan