Dragi učenci in učenke!

Vabim vas, da premislite o tem, kako pomemben je pogovor in kako težko je gojiti spoštljiv in razumevajoč odnos, graditi trdno navezo, ohraniti prijateljstvo, razumeti in sprejeti drugega takega, kot je, z napakami in pomanjkljivostmi.

Na interesni dejavnosti vrstniških mediatorjev smo se veliko pogovarjali o tem, kako nam mediatorske veščine lahko pomagajo. Vsak teden, od oktobra dalje, smo se srečevali, se spoznavali, iskali že usvojene veščine in razvijali svoje spretnosti v komunikaciji. Ugotovili smo, da moramo najprej vzpostaviti dober stik in poiskati pravi čas in pravi kraj za zaupen pogovor. Medsebojna iskrenost in poštenost bosta lahko temelj, na katerem bomo gradili zaupanje. Če se bomo dobro počutili, nam ne bo težko prisluhniti sogovorcu in se vživeti v njegovo situacijo. Aktivno bomo poslušali in ne bomo prekinjali tok misli. Razumeti bližnjega še ne pomeni, da se z njim moramo strinjamo, še vedno lahko ohranimo svoje mnenje, svoje stališče, svoje prepričanje. Naša naravnanost k temu, da si želimo rešitev, s katero bomo vsi udeleženci zadovoljni, nam bo pomagala. Če so stvari med udeleženci pogovora jasne in razčiščene, če znamo upoštevati, da smo si različni in enakovredni obenem, ne bo težko najti nove ideje, nove priložnosti. Lahko je celo zabavno, če najdemo rešitev, ki je čisto nova, zgrajena na svojih željah. Ni lahko, a če imamo skupne interese, to lahko dosežemo. Če sami ne zmoremo, lahko poiščemo pomoč pri mediatorju.

Srečanja so se vrstila vse do prejšnjega tedna, ko smo zaključili s tridnevno vikend delavnico v prostorih naše šole. Izkušnja sobivanja je bila izjemna. Naučila nas je, da smo si res zelo različni, a lahko stopimo vseeno skupaj in se imamo lepo. Učiteljice mediatorke, so nam pojasnile, zakaj nastajajo spori in kako jih lahko rešujemo. Z njihovo pomočjo smo spoznali različna čustva, jih poimenovali in pojasnili. Moč empatije in medsebojnega sprejemanja nam je zelo pomagala. Obiskala nas je tudi pravnica, ki se poklicno ukvarja z mediacijo v družinskih, gospodarskih in druge vrste sporih. Zamislili smo se nad tem, da je pot do tega, da postanemo dobri mediatorji dolga, da moramo osebnostno dozoreti in marsikaj spremeniti najprej pri nas samih. Vsekakor smo ohranili močno motivacijo in navdušenje. V kratkem bi vam radi pokazali, kako poteka vrstniška mediacija, a morali boste še malo počakati.

Želimo vam vse dobro in pošiljamo lep pozdrav do naslednjič.

                        mediatorke Maja Č., Maja M., Marija Š. K., Smiljana P., Tanja A. S.,

in njihovi zavezniki Ivan, Zoja, Andreja, Emir, Ian