Nove dobe si želijo naša srca, dobe najiskrenejšega človečanstva, dobe ko bo človek stal pod najtoplejšim solncem vsečloveške ljubezni, dobe ko bomo eno v ljubezni človek, dobe, ko nam bo beseda človek sveta.

(S. Kosovel. Vas za bori. Povest s Krasa. Predgovor)

Besede, ki so bile aktualne pred 120 leti in ki so aktualne tudi danes, so 18. marca odzvanjale sredi Trsta,v Ljudskem vrtu. Z učenkami 8. in 9. razreda smo se tja odpravili z jasnim namenom, da bi bila slovenska beseda Srečkovih verzov slišana tudi v Trstu, v katerega je Srečko tudi pogosto zahajal. Tam stoji njegov doprsni kip, pred katerim so naše učenke recitirale njegove verze in zapise. Na obeležitvi so sodelovali tudi učenci in učenke nižje srednje šole Srečko Kosovel z Opčin. Skupaj smo se spomnili Kosovelove dobe, saj je bil ravno v letu njegovega rojstva zgrajen tudi Narodni dom v Trstu, v katerem so potekale številne kulturne dejavnosti v slovenskem jeziku in v katerem je bil za tisti čas en najprestižnejših hotelov tistega časa. V Narodnem domu je trenutno naseljen tudi oddelek za mlade bralce Narodne in študijske knjižnice v Trstu, pod vodstvom Ivane Soban, ki je tudi zaslužna za povezovanje in sodelovanje šol z obeh strani meje, ki ju povezuje poimenovanje po Srečku Kosovelu. Z učenci smo si ogledali kratek film o požigu Narodnega doma, obiskali pa smo tudi multimedijski center Stik, ki zelo lepo prikazuje življenje Slovencev v Italiji.

Učenke so vtise povzele s pozitivnimi besedami, veliko novega so se naučile o življenju Slovencev v Italiji, spoznale učence in učenke z druge šole in še poglobile svoje občudovanje in spoštovanje do kraškega pesnika, ki je, kot so same povzele, živel pred svojim časom.

Knjižničarka nas je na koncu tudi nagradila s knjigama, ki ju v šolski knjižnici še nismo imeli.

Prispevka o dogajanju v Trstu si lahko ogledate tudi na spodnjih povezavah:

Prispevek na RTV Slovenija: https://365.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/175031221

Prispevek na Rai 3: Recital mladih pred Kosovelovim kipom (rainews.it)