Za  sežanske prvošolce je bil torek 24.10. 2023 velik dan. Postali so del velike Skupnosti učencev šole. Svečana prireditev je potekala v večnamenskem prostoru. Prisostvovali so seveda vsi prvošolci matične šole in podružnične šole iz Lokve, predstavniki  v šolski skupnosti od 6. do 9. razreda, učiteljice prvih razredov in ostali učitelji in delavci šole.

Program  je začel  mladinski pevski zbor s pesmijo Tomaža Domicelja: »Vem, da danes bo srečen dan«. in sicer v priredbi zborovodje Uroša Ceja   Nato je zbrane učence  nagovoril ravnatelj Alen Kofol  in najmlajšim učencem naše šole zaželel uspešno in  aktivno delo. Predsednica  Klara Metton je predstavila način delovanja in program skupnosti. Devetošolca Jakob Rencelj Vrhunc in Klara Metton sta najmlajšim prebrala tudi nekaj šolskih pravil, ki jih je v verze preoblikoval učitelj David Kunstek. Zbor je skupaj s prvošolci zapel še sklop pesmi z naslovom »Gremo v kino«. Kulturni program so oblikovali tudi trije harmonikaši: Manuel Brundula, Jaka Žerjal ter Blaž Kocjan. Prvošolčki so v svečani zaobljubi povedali, da se  bodo pridno učili, da bodo prijazni in spoštljivi do učiteljev in delavcev šole, da si bodo pomagali pri delu in igri ter da bodo z dobro voljo poskrbeli za dobro počutje na šoli.

Program sta povezovali devetošolki Ana Julija Špan ter Živa Pfeifer. Na koncu so učenci simbolično prestopili prag Skupnosti učencev šole, ki ga je predstavljal lepo okrašen okvir. Ravnatelj je vsakemu učencu čestital in želel vse dobro v devetletnem šolanju. V spomin na ta dogodek so učenci prijeli priznanje, ki ga je oblikovala učiteljica likovne umetnosti Mateja Melan. Mateja je poskrbela tudi za  praznično dekoracijo prostora.  Svečanost se je zaključila z veselimi ritmi prej omenjenih harmonikašev.

Mentor Skupnosti učencev šole: Danilo Ravbar