V torek, 26. 9. 2023, so učenci PŠ Lokev obeležili Evropski dan jezikov. Na začetku dneva so se naučili pesmico s pozdravi v različnih jezikih. Tekom kulturnega dne so se seznanili s šestimi različnimi jeziki, ki jih govorijo ljudje po svetu, se naučili nekaj vljudnih besed in šteli do 20. Ugotovili so, da so si nekateri jeziki med seboj podobni, saj spadajo v iste jezikovne skupine (slovanski, romanski in germanski).

Učenka Dajana je prebrala zgodbo v portugalščini z naslovom Alecrim Dourado, ki govori o rožmarinu. Učiteljica Petra je prebrala pravljico v španščini Caperucita Roja (Rdeča kapica), ki je učence nagovorila, da ne smejo zaupati ljudem, ki jih ne poznajo. Nato jih je obiskala učiteljica Monika Ščuka, ki jim je predstavila hudomušno italijansko pesem La mia mucca, ki je drugačna od ostalih krav in je učence lepo popeljala v svet medkulturnosti. Prišla je tudi knjižničarka Doris Primc, ki je prebrala Rdečo kapico v nemščini. Večini je bil to neznan jezik. Po gibalnem odmoru je učiteljica Barbara prebrala pravljico v angleščini Cinderella (Pepelka). Četrtošolci so pravljico prevedli mlajšim šolarjem. Nazadnje se je učencem za kratek čas pridružila tudi čistilka Vesna, ki je predstavila bosanski jezik.

Za konec so učenci v manjših skupinah izdelali plakate, kjer so predstavili določeno državo, pobarvali zastavo in zapisali vljudne izraze v tistem jeziku. Plakati zdaj krasijo pano na hodniku.