Šolska košarkarska liga (ŠKL) je bila ustanovljena novembra 1994, tekmovanje se je začelo oktobra 1995. Pobudnika in ustanovitelja tekmovanja sta bila Vojko Korošec in dr. Srečo Zakrajšek, ki sta k sodelovanju povabila vrsto znanih strokovnjakov za posamezna področja.

Osnovni namen ŠKL je vključiti v redno treniranje in nastopanje čim več mladih, še posebno deklet, ki jih drugi športi puščajo bolj ob strani. Hkrati želimo ustvariti na šolah športno kulturno družabni dogodek, kjer mladi tekmujejo, se družijo, zabavajo in uživajo.

Igralni in tekmovalni sistem je v ŠKL prilagojen cilju projekta. Pri osnovnih šolah igrajo učenci in učenke za skupni rezultat, pri srednjih šolah pa je rezultat ločen. Med odmori nastopajo plesne, navijaške in akrobatske navijaške skupine, ki imajo tudi svoj sistem tekmovanja.

V tej aktivnosti sodeluje šola v celoti, saj sestavljajo šolsko ekipo poleg košarkarjev in košarkaric tudi plesno-navijaška skupina, člani novinarskih, foto, video in drugih krožkov.

Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana tekmuje v tekmovanju ŠKL že od samega začetka. Že 14 let zapored je Sežanske barve zastopalo veliko košarkarjev, košarkark, plesalk, navijačev, fotografov, novinarjev, snemalcev, zapisnikarjev….

Največje uspehe je Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana osvojila leta 2000, ko so zmagali v posebnem skupnem seštevku vseh osnovnih šol v Sloveniji in tako naredili velik korak k prepoznavnosti naše šole.

Upajmo, da se bo tudi v bližnji prihodnosti Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana uspela uvrstiti v veliko finale. Mogoče pa že to sezono?

Aktiv ŠV